Amazon


Get Up To 80% OFF Winter Outwear.

Kakve su to čudne letelice na zvezdanom nebu?

Verovatno ste već neko vreme na zvezdanom nebu primetili svetleće tačkice(nalik na zvezde), koje se kreću jedna za drugom u koloni i zapitali se šta je to, da li su to avioni, vanzemaljski leteći objekti ili ...?



Na twitter nalogu ZivojinZikaPetrovic® @zivojin u njegovoj objavi smo pronašli odgovor:



Naš vrsni radio-amater, Boban Kurandić, je sve lepo objasnio pa da ne odgovaram svima posebno koji su me pitali oko ove pojave:
„POŠTOVANI GRAĐANI! Pošto je poslednjih dana bilo dosta prijava o učestalim svetlećim letelicama na nebu, koje se vide noću kada je vedro, većina je primetila neobičnu kolonu istih koje se kreću u jednoj liniji, tako da je mnoge ta pojava uznemirila. Radi se o novoj satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta na zemlji koja se zove Starlink. Poznato je da je lansirano oko 60 satelita koji lete na visinama oko 550 km iznad zemljine površine. Upravo ti sateliti prave paniku među ljubiteljima zvezdanog neba. Ove letelice rade na jonski pogon, a motor je neophodan kako bi se popele na operativnu visinu. Cilj kompanije Spejs Eks koja je u vlasništvu poznatog milijardera Ilona Maska je da u orbitu podigne oko 12.000 satelita koji će činiti Starlink mrežu. Taj isti čovek najavio je da će od 2024. godine krenuti sa naseljavanjem planete Mars, a za 2 godine će već poslati par teretnih brodova za instalaciju baze. Let do Marsa će trajati 8 meseci.

Ispod videa imaćete linkove gde možete videti u realnom vremenu kada će se pojaviti pomenuti sateliti iznad našeg tla.
Voz STARLINK praćenje satelita u realnom vremenu - EN

Kako uočiti 60 novih Starlink satelita SpaceX-a na noćnom nebu - EN

Simulacija teleskopa na vašoj lokaciji - EN




* 5G mrežom se naziva novi sistem mobilne telefonije pa se još razmatra mogućnost saradnje ovih satelita i tog zemaljskog sistema, ali je Boban to nazvao 5G, čisto da pojasnim; Takođe, nisu u pitanju električni motori (klasični) već jonski. Po Bobanovoj računici, danas, 18. aprila, ako bude vedro, videće se u periodu od 20.15h do 20.30h, gde će ovaj takozvani voz proći iznad Severne Makedonije i Kosova i Metohije. Jedan krug oko zemlje naprave za oko 40 minuta.
Previous
Next Post »